Drożność przewodów i sprawność urządzeń wentylacyjnych, znajdujących się w obiektach narażonych na wilgotne, nasycone oparami tłuszczów i olejów powietrze, jest bardzo ważna. Podczas obróbki termicznej żywności wytwarzają się gazy, toksyny oraz tłuszcze lotne, które zagrażają osobom przebywającym w tym obiekcie.
Okresowe czyszczenie tych instalacji zapobiega rozwijaniu się w tym środowisku różnego rodzaju grzybów, pleśni i bakterii, a także ogranicza możliwość powstawania pożarów.
W takich instalacjach wykonujemy czyszczenie za pomocą wysokociśnieniowego i wysokotemperaturowego agregatu pompowego z dodatkiem środków myjących, dzięki którym jesteśmy w stanie usunąć każde zabrudzenie. Środki te są biodegradowalne i całkowicie bezpieczne dla środowiska. Posiadają polskie świadectwa PZH.
Taka metoda jest stosowana m.in. w obiektach posiadających sekcje:
- Kuchenne
- Piekarniczo – cukiernicze
- Grillowe
- Przemysłowe oraz odciągi stanowiskowe
Po wykonaniu czyszczenia przeprowadzamy dezynfekcję instalacji.